CocktailsShootersToolsSmoothiesAlcoholvrije cocktails

Een cocktail hoeft niet per se alcohol te bevatten. Een goede barkeeper weet prima alcoholvrije alternatieven te maken. Er zijn alcoholvrije varianten op bekende mixen als de Bloody Mary of de Tequila Sunrise. Ze worden ook wel mocktails genoemd, of virgin cocktails. Mocktails is een samenvoeging van de woorden mock en cocktail, wat alcoholvrije cocktail betekent.

Er zijn echter ook alcoholvrije klassiekers onder de cocktails. Deze cocktails hebben nimmer uit een alcoholische toevoeging bestaan. Neem bijvoorbeeld de Shirly Temple, vernoemd naar het bekendste kindsterretje uit de filmgeschiedenis. Het wordt gemaakt van gemberbier (ginger ale), grenadine en eventueel sinaasappelsap, gedecoreerd met een marachino-kers.

Opvallend is het dat de naam van de cocktail in feite al verraadt dat het geen of nauwelijks alcohol bevat. Denk maar eens aan de namen Baby Pina Colada, Cinderella, Car Driver, Police Control. Sportsfan en dergelijke. Het uiterlijk van een alcoholvrije cocktail “verraadt” echter niets. Ze zien er net zo bijzonder en feestelijk uit als iedere andere cocktail. Een mocktail is een variant op de alcoholische versie, maar dan zonder de alcohol. Nu is het niet een kwestie van het alcoholische onderdeel weglaten, want dan is de smaak heel anders. Daarom bestaan er voor alcoholvrije cocktails speciale recepten. Ze zijn niet ingewikkeld om te maken, maar je hebt wel de juiste ingrediënten nodig om een goede mocktail te maken.

Er kunnen verschillende redenen zijn om te kiezen voor een alcoholvrije cocktail. Je bent misschien zwanger of je moet nog rijden. Het is echter helemaal geen straf als je ziet hoe mooi, verfrissend en vooral lekker de verschillende alcoholvrije cocktails kunnen zijn. Mocktails kun je de hele dag door drinken. En het leuke is… de hele familie kan gezellig met je meedoen.

« Terug naar overzicht