CocktailsShootersToolsSmoothiesAttributen voor het maken van cocktails

Cocktails maken is een vak apart. Voor het maken van diverse cocktails zul je over de nodige attributen moeten beschikken. Goed gereedschap draagt bij aan het bereiken van het beste resultaat.

Een jigger is een maatbeker. Je gebruikt hem om de juiste hoeveelheden te mixen. De ervaren cocktailmixer doet het echter voornamelijk op gevoel, “los uit de pols”. Een muddler is een houten stamper om fruit en kruiden mee fijn te stampen, te persen of te kneuzen. De barcaddy is een houder om rietjes, stirrs (roerstaafjes) en servetten op orde te houden.

Voor het mengen van dranken worden verschillende mengapparaten gebruikt. Welke je gebruikt, hangt af van de mix en het recept. De blender is onmisbaar. Het is een apparaat dat voorzien is van scherpe roterende messen waarmee je fruit kunt pureren en ijs kunt crushen. De shaker mag uiteraard ook niet ontbreken. Er wordt onderscheid gemaakt tussen een standaard shaker, een American Shaker en een Boston shaker. De laatste bestaat uit twee (meestal) zilveren bekers die precies op elkaar aansluiten. De American shaker heeft veel weg van de Boston shaker met het verschil dat één van de bekers van glas is en de andere is gemaakt van roestvrij staal. De standaard shaker wordt ook wel de old style shaker genoemd. Het is een kleine shaker, gemaakt van zilver of roestvrij staal. De standaard shaker bestaat uit drie delen. Het middelste deel heeft een zeef. Deze shaker wordt hoofdzakelijk gebruikt voor het shaken van drankjes met melk of room. Voor de klassieke cocktails gebruikt men een mengglas. Hierin worden voornamelijk heldere drankjes bereidt die voorzichtig moeten worden geroerd. Voor het roeren wordt een speciale barlepel gebruikt.

Fruit is een belangrijk ingrediënt voor vele soorten cocktails. Voor het snijden van het fruit wordt gebruik gemaakt van een speciaal barmes. De citroenknijper is een belangrijk attribuut. Je kunt het sap uit een citroen of limoen persen zonder dat je vrucht aan hoeft te raken.

Een strainer is een zeef om de cocktail uit de beker in het glas te schenken, zonder de overgebleven ijsblokjes. De zeef is gemaakt van zilver of roestvrij staal. Strainer is het Engelse woord voor zeef, maar in Nederland wordt hij ook wel aangeduid als barzeef of veerzeef. IJsblokjes pak je met behulp van een ijstang of ijsschep, want ijs pakken met je handen is beslist “not done”!

« Terug naar overzicht