CocktailsShootersToolsSmoothiesBowls

Een bowl is de benaming van een grote kom, gevuld met drank en vruchten. De drank schep je uit de kom met een glazen bowllepel (vergelijkbaar met een soeplepel) en serveer je in speciale bowlglazen. Het is een feestelijke drank. Je maakt het voornamelijk voor een grote groep mensen. De drank bestaat meestal uit een mengel van witte of rode wijn, mousserende wijn, verse vruchten en (eventueel) wat sterke drank. Het is een prima alternatief als je geen tijd wilt spenderen aan het maken van cocktails. Je zet de grote schaal neer en de gasten bedienen zichzelf.

Er zijn verschillende recepten in omloop voor het maken van een feestelijke bowl. De basis bestaat vaak uit een alcoholische drank zoals (mousserende) wijn, maar er zijn ook recepten waarin de basis uit bier bestaat. Een scheutje sterke drank kan een waardevolle smaaktoevoeging zijn, maar dat het is geen vereiste. Je kunt je vruchtenbowl ook zonder alcohol maken. Je gebruikt dan alcoholvrije (of alcoholarme) wijn of frisdrank. De hoofdingrediënten van een bowl zijn de vruchten. Je kunt één soort gebruiken, maar verschillende soorten (met verschillende kleuren) maken de bowl des te feestelijker.

Een bowl kun je niet te lang laten staan. De vruchten boeten na verloop van tijd in aan structuur en verliezen uiteindelijk hun kleur. Zet de kom bij voorkeur op een grote schaal die gevuld is met ijsblokjes. Dan blijft de bowl goed gekoeld. Een bowl smaakt gekoeld het best. Laat de gasten zelf hun bowlglas vullen en serveer er een lepel of cocktailvorkje bij. Fruit wat een tijdje in een alcoholische drank heeft gelegen neemt veel alcohol op, dus wees gewaarschuwd. De alcohol kan harder aankomen dan je in eerste instantie denkt.

« Terug naar overzicht