CocktailsShootersToolsSmoothies



De geschiedenis van bekende cocktails

Bloody Mary, Tequila Sunrise, B-52, wie kent ze niet, de cocktails en bijbehorende prachtige benamingen. Hoe kom je erbij om een drankje met tequila, sinaasappelsap en grenadinelimonadesiroop Tequila Sunrise te noemen? Welnu, achter elke naam en elke drank zit een verhaal dan wel een geschiedenis.

Bloody Mary
Een Bloody Mary is een cocktail, gemaakt van tomatensap en wodka, op smaak gebracht met peper, worcestersaus en tabasco. Als roerstaaf wordt een bleekselderijstengel gebruikt. De naam Bloody Mary verwijst naar koningin Maria I van Engeland, die deze bijnaam (vertaald: de bloedige) had.

Tequila Sunrise
Sommigen beweren dat de Tequila Sunrise haar naam te danken heeft aan de geel en oranje kleuren die doen denken aan een zonsopgang (sunrise). Er is echter een verhaal die de naam een extra cachet geeft. Zo beweert men dat de drank werd uitgevonden in de jaren ’70 door een barkeeper uit San Francisco. Deze barkeeper had de hele nacht doorgewerkt tot de vroege uren en daarbij zelf ook het nodige gedronken. Toen zijn werkgever de volgende ochtend de bar binnenkwam en de barkeeper nog steeds achter de bar aanwezig was, vertelde deze zijn baas dat hij tot het rijzen van de zon had gewacht om een nieuwe drank te ontwikkelen die dit moment (de zonsopgang) voor eeuwig zou verzinnelijken.

B-52
De B-52 is een cocktail die uit drie lagen drank bestaat: een laagje koffielikeur (Kahlua), wiskycream (Bailey’s) en sinaasappellikeur (Cointreau of Grand Marnier). De naam B-52 verwijst naar werelds grootste bommenwerper ooit. Hij werd vooral in de Vietnamoorlog ingezet voor het afvuren van brandbommen. Het drankje wordt brandend geserveerd, waarna het zo snel mogelijk met een rietje moet worden opgedronken.

« Terug naar overzicht