CocktailsShootersToolsSmoothiesDe geschiedenis van de cocktail

Een cocktail is een mengsel van twee of meerdere (alcoholische) drankjes. Verschillende smaken worden bij elkaar gebracht op een speciale manier, bijvoorbeeld door ze in een shaker te schudden of in een blender te mixen. Een cocktail is een drankje dat er spectaculair uitziet en dito smaakt. Ooit heeft iemand eens bedacht om twee verschillende dranken met elkaar te mixen, waarvan één drankje in ieder geval een alcoholische drank. Wie en wanneer dat exact is geweest, weet niemand precies. Er wordt wel veel naar gespeculeerd.

De eerste cocktails zullen waarschijnlijk in de tweede helft van de 19e eeuw zijn verzonnen door likeurstokers en distillateurs. De ingewikkelde drankjes waren een welkome nieuwigheid bij de welgestelde burgerij. Het ging goed met de economie en men liet zich graag zien in de betere horecagelegenheden. In de jaren ’20, toen Amerika werd drooggelegd (alcohol werd verboden), werd de cocktail erg populair, ook bij de gewone man. De illegaal gestookte jenever smaakte op zichzelf in de meeste gevallen naar bocht, tenzij je de drank vermengde met sap of frisdrank.

Hoe de gemengde dranken aan de naam cocktail zijn gekomen, is nog zo eenvoudig niet te achterhalen. Men zegt dat de cocktail in de 18e eeuw is vernoemd naar de niet zuivere raspaarden, omdat het drankje ook gezien kon worden als een niet zuiver, gemengd drankje. Er zijn ook andere theorieën. Een daarvan is het verhaal dat de naam “cocktail”is afgeleid van het Franse “Coquetel”, een drankje dat graag gedronken werd door Franse officieren tijdens de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog van 1775 tot 1783. Als je het woord “cocktail” letterlijk vertaalt, kom je op de samenstelling “haan” en “staart”. Dit zou de volgende theorie kunnen bevestigen. Een Ierse kroegbazin, Betsy Flanagan zou graag jurken gemaakt van de gekleurde veren van vechthanen gedragen hebben. Ze schonk een Franse klant een lekker drankje in. De klant was zo onder de indruk van het drankje (of de kroegbazin), dat hij het glas hief en riep: “Vive le cocktail!”.

« Terug naar overzicht