CocktailsShootersToolsSmoothiesShooters

Iedereen kent wel de flesjes Feigling, een drankje dat bestaat uit vijgenlikeur met wodka. Het flesje Feigling is bij uitstek een voorbeeld van een shooter. Shooters zijn alcohollikeuren met een alcoholpercentage van om en nabij 20 procent. De Duitse naam Feigling betekent letterlijk vertaald: lafaard. De gedachte achter de titel is natuurlijk bedoeld als uitdaging: “Kom maar op als je durft, je bent toch geen lafaard”. De drankjes behoren in één teug te worden leeggedronken, naast een andere drank met een lagere alcoholpercentage (bijvoorbeeld bier). Ze zijn daarom het beste te vergelijken met het in het Nederlands bekende “kopstootje”: de borrel naast een biertje. Shooters worden vaak op feesten gedronken of ten minste in gezelschap van meerdere personen. Je wordt er heel snel dronken van. Vandaar de naam “shooter”.

Soms worden shooters vermengd met licht stimulerende stoffen als cafeïne en guarana. Er zijn verschillende soorten. Je hebt ze met één soort alcohol, maar vaak betreft het een cocktail van verschillende alcoholische dranken. De shooters die uit één soort alcohol bestaan worden namelijk over het algemeen “shots” genoemd. Shooters kunnen op verschillende manieren worden bereid, maar ze worden altijd in kleine glaasjes (0,33 ml) geschonken, of kant-en-klaar in kleine flesjes, of in de vorm van reageerbuisjes verkocht. Shooters worden geschonken zonder opsmuk en bij voorkeur op kamertemperatuur. De smaak is meestal zoet. De namen van de verschillende bekende shooters kunnen behoorlijk provocerend zijn. Neem bijvoorbeeld namen als Dorothy’s Orgasm en de Cocksucking Cowboy. Het gaat hier natuurlijk weer om de uitdaging.

Shooters vallen onder de categorie “sterke drank”. De kant-en-klare shooters mogen alleen door de slijter of in de horeca worden verkocht aan personen van 18 jaar en ouder.

« Terug naar overzicht