CocktailsShootersToolsSmoothiesSmoothies, waar komen ze vandaan?

Een smoothie is een drankje op basis van gepureerd vers fruit, (meestal) aangedikt met fijngestampte ijsblokjes. Tegenwoordig worden de smoothies ook wat dikker gemaakt met yoghurt of aangelengd met melk of room, maar de oorspronkelijke smoothie bevatte beslist geen zuivel. De gepureerde vruchtendrank is door velen bedacht en gemaakt, voordat het de naam smoothie kreeg. De naam kreeg het officieel in 1922 toen de mixer werd uitgevonden die een voorloper was van de in 1933 tot stand gebrachte blender. De blender werd niet alleen gebruikt om fruit te pureren, ook de groentesappen stegen in populariteit.

De naam smoothie is waarschijnlijk ingeburgerd geraakt in de jaren ’60. Het is afkomstig van een Amerikaans bedrijf Smoothie King, waar de bedrijfsleider Stephen Kuhnau een drank bedacht die vergelijkbaar was met een milkshake, maar dan zonder zuivel. Het werd de Smoothie King. Het verzinnen van een drank zonder zuivel had een reden: Kuhnau verdroeg zelf geen zuivel. Daarbij moest het drankje vlot gemaakt kunnen worden, want tijd is geld. Dus werden verschillende fruitsoorten in de blender tot een fruitige puree gemixt. De drank werd zeer populair en Kuhnau claimde de naam smoothie. Niet iedereen vond dit overigens terecht. Het betrof immers helemaal geen vernieuwend recept. In warme landen maken ze al jaren smoothies op basis van fruit en groente. Ook zijn er meerdere soorten smoothies geregistreerd als handelsmerk.

Het is wel een feit dat de naam smoothie een perfecte benaming is voor het drankje. “Smooth” staat voor de eenvoud van het bereiden van de drank. Je doet alle ingrediënten bij elkaar in een blender. De blender doet al het werk. Smoothie is daarbij ook een benaming voor een “gladde jongen”. Tegenwoordig heeft er wel een verschuiving in de benaming van een smoothie plaatsgevonden. Spreken we van smoothie, dan bedoelen we vooral het gepureerde fruit met zuivel. Als we de zuivel weglaten en gebroken ijs in de plaats nemen, noemen we de drankjes bij voorkeur “slush puppies”.

« Terug naar overzicht