CocktailsShootersToolsSmoothiesWaarom smoothies zo gezond kunnen zijn

Smoothies kunnen heel gezond zijn. Een smoothie bestaat uit gepureerd fruit of groente die je direct veel energie geven. Ze kunnen een goede aanvulling zijn op je dagelijkse behoefte aan vitaminen en mineralen.

Vitamine C is een belangrijke en waarschijnlijk de meest bekende vitamine. Vitamine C draagt bij aan een gezond immuunsysteem, zodat je meer weerstand krijgt. Het werkt ook antioxidant en het werkt gunstig op de stofwisseling. Fruit levert ongeveer 30 procent van de dagelijkse benodigde hoeveelheid vitamine C die iemand binnenkrijgt. Er zit veel vitamine C in zwarte bessen, papaja, kiwi, aardbeien en natuurlijk citrusfruit. De concentratie vitamine C is in vers geperst fruit het hoogst.

De vitamines en mineralen die in verschillende fruit- en groentesoorten zitten kunnen specifieke tekorten aanvullen. Wanneer je vitaminen uit de B-groep gebruikt, heeft dit een gunstige werking op het geheugen, concentratie, gezonde nagels en haren en ze zijn goed voor het humeur. Vitamine B zit veel in bananen, sinaasappelsap, komkommer, yoghurt. Je kunt voor extra vitamine B wat biergist aan de smoothie toevoegen.

Je kunt je lichaam prima detoxen met een smoothie kuur. Na een aantal dagen detoxen zul je jezelf weer fit en energiek voelen. Kies in plaats van maaltijden voor smoothies met een basis van vezelrijk fruit als appels, peren, bananen en bessen. Om het lichaam te reinigen gebruik je verder sinaasappelen of andere citrusvruchten. Voeg aan de smoothie een eetlepel lijnzaad toe. Lijnzaad helpt de afvalstoffen sneller af te voeren. Je kunt ook kiezen voor onbewerkte muesli, havermout of tarwekiemen. Schenk de smoothie in een groot, hoog glas. Roer hier wat grof zeezout door, niet met de blender maar voorzichtig met een lepel. In de blender zal het drankje erg zout worden. Het zout helpt de spijsverteringsorganen de afvalstoffen beter af te voeren. Wanneer je deze smoothie een keer per dag als maaltijdvervanger gebruikt, zul je gegarandeerd wat kilo’s af kunnen vallen.

« Terug naar overzicht