Strainer
Een strainer is een essentieel barattribuut en zou in goed Nederlands het beste met barzeef kunnen worden omschreven. De vorm is gebaseerd op een ronde metalen plaat. Doorgaans is deze van zilver en soms ook van roestvrij staal, waarin een heleboel kleine, ronde openingen zijn geperforeerd. Een strainer is bedacht omdat zowel de American-als de Bostonshaker niet beschikken over de ingebouwde zeef. De ingebouwde zeef die zo typerend is voor de standaardshaker mist men op de andere shakers. De strainer kan zowel in combinatie met de Boston shaker, als met het mengglas worden gebruikt. Aan de onderzijde van de strainer zit een spiraal, die door zijn vorm min of meer flexibel is. Hierdoor past de gemiddelde barzeef goed op de Boston shaker, zodat deze, bij het uitschenken van cocktails in glazen, de schenkbeker goed afdekt. Dat afdekken met de strainer kan worden verzekerd door met de wijsvinger, tijdens het uitschenken, de strainer goed op de shaker te klemmen. Hierbij kan je het heft van de strainer, indien nodig, licht ondersteunen met de middelvinger. Bedenk bij het hanteren van deze techniek, dat de wijsvinger absoluut de enige vinger is, die zich boven op de ronde plaat van de barzeef mag bevinden. Dit is omdat de andere vingers het glas vast dienen te houden. De beste strainers zijn uitgerust met twee, drie of vier klemhaakjes, die het vastklemmen van de zeef op de shaker vereenvoudigen. Sommige strainers zijn zo ontworpen dat ze tevens dienst kunnen doen als ijsschepje.« Terug naar overzicht